Kayropraktik Tedavi ve Çene Eklemi

Çene eklemi rahatsızlıklarında geleneksel tedavi yöntemlerinin yanında kayropraktik tedavi yaklaşımları ile çok iyi sonuçlar alınabilmektedir.

Alt çenemizi kafatasına bağlayan ve ağzımızı açıp kapatmamızı sağlayan eklem, temporomandibular eklemdir. Bu bölgedeki kaslar veya eklem ile ilgili problemlerimiz olduğunda, temporomandibular eklem fonksiyon bozukluğu (TMD) olarak adlandırılır.  TMD çene ekleminde ve çene hareketlerini kontrol eden kaslarda ağrı ve fonksiyon bozukluğu olarak kendini gösterir.

TMD’nin sebepleri arasında beslenme bozuklukları, psikososyal faktörler ve gece uykuda ya da gün içerisine diş sıkma/gıcırdatma belirtilir. Ayrıca cinsiyetin de önemli bir faktör olduğu gösterilmiştir, kadınlarda TMD 2-3 kat daha fazla görülmektedir. Baş-boyun bölgesine alınan travmalar, iskeletsel yapı bozuklukları ve çenelerin kapanışındaki bozukluklar da TMD riskini arttıran faktörlerdir.

TMD tedavisinde semptomları azaltmak için ılık kompres uygulaması ve antienflamatuar ilaçlar, kas tonusunu düzenlemek için botoks uygulamaları ve eklemi doğru konumlandırmak için oklüzal splint adı verilen kişiye özel gece plaklarının yapılması sayılabilir. Bunların yanında kayropraktik yaklaşımın da tedaviyi destekleyen etkileri kanıtlanmıştır.

Kayropraktik Nedir ?

Kayropraktik nöromuskuler-iskelet sisteminin rahatsızlıklarının düzeltilmesi ve önlenmesinde, ve bu rahatsızlıkların genel sağlık üstündeki olumsuz etkileri ile ilgilenen bir sağlık alanıdır. Normal mekanik hareketliliğini yitirmiş omurga eklemlerini ve diğer eklemleri manipüle etmek, düzeltmek ve elle uygulanan teknikler üzerine yoğunlaşır.

Kayropraktinin TMD’de Kullanımı

Boyundaki ilk kemik, Atlas ya da C1 olarak adlandırılır ve baş ile boyun bölgesinin birleştiği yerde yüzük şeklinde bir yapıdır. İkinci kemik ise C2 ya da Axis olarak adlandırılır ve Atlas’ın hemen altında bulunur. Atlas ve Axis ise beraber “Üst Servikal Omurga” olarak adlandırılır.

Son yapılan çalışmalarla üst servikal bozukluğu olan bireylerde çene problemlerinin daha sık rastlandığı görülmüştür. Yapılan çalışmalarda üst servikal kayropraktik müdahale sonrasında çenede ortaya çıkan ağrı şişlik ve hassasiyet gibi şikayetlerde azalmalar meydana geldiği bildirilmiştir.

Ayrıca servikojenik (boyun kaynaklı) baş ağrılarının da TMD ile korelasyon gösterdiği saptanmıştır. Bir çalışmada servikojenik baş ağrısı olan hastaların %44,1’inde aynı zamanda çene eklemi rahatsızlığı olduğu da gösterilmiştir. Baş-boyun bölgesi ve çene ekleminin bu yakın ilişkisi, TMD ve omurga problemlerine bütünsel bir tedavi yaklaşımının çok daha başarılı sonuçlar vermesini sağlar.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.