PROTEZ DİŞ TEDAVİSİ

Kaybedilen dişlerin yerine konması veya mevcut dişlerin estetiklerinin arttırılması için kaplamalar ve hareketli protezler yapılır.

Kaplamalar zirkon destekli porselen, metal destekli porselen veya tam seramik (empress) olarak planlanabilir. Estetiğin öne çıktığı durumlarda zirkon destekli porselen kaplamalar ve tam seramik kaplamalar çok güzel sonuçlar verir.

Hareketli protezler çok sayıda diş kaybı olan ve implant yapılamayan hastalar için planlanır. Hareketli protezler total (tam damak), kancalı, hassas bağlantılı olabilir.

İmplant üstü protezler sabit ya da hareketli olarak planlanabilir. Sabit kaplamalar zirkonyum ya da metal destekli olarak yapılır.

Sabit Protez Diş Nedir?

Sabit protezler dişlerin üstüne kalıcı şekilde yapıştırılan kaplama ve köprülerdir. Kaplamalar dişte çok miktarda madde kaybı olduğu ve dolgunun dişe tutunamayacağı durumlarda tercih edilir. Köprüler ise eksik dişleri tamamlamak için eksik dişe komşu dişlerden destek alınarak yapılan protezlerdir.

Sabit protezler kimi zaman sadece estetik bir görüntü oluşturmak için uygulansa da, sağlam olan dişlerin küçültülüp kaplanmasının geri dönüşü olmayan bir tedavi yöntemi olduğu unutulmamalı, mümkünse diş minesinde aşındırma yapılmayacak yollara başvurulmalıdır.

İmplantlarım Yapıldı, Protez Dişim Ne Zaman Takılmalı?

İmplantlar dişin kökünü taklit eden vidalardır. Eğer kemik yapınız müsait ise implantınız yapıldıktan hemen sonra proteziniz takılabileceği gibi, implantın kemiğe kaynaması için yaklaşık 3 ay boyunca beklenmesi de gerekebilir.

Beklemek gereken durumlarda implantın kemiğe kaynamasının ardından ölçü işlemleri başlar. 2-3 seans sonunda protez dişiniz takılır

Sabit Protez mi Hareketli Protez mi?

Dişlerdeki çürük, aşınma, travma ya da sadece estetik beklentiler gibi sebeplere bağlı olarak protez diş ihtiyacı oluşabilir. Hangi tip protezin hangi durumda uygulanacağına hekim ve hasta birlikte karar vermelidir. Bu kararda en önemli faktör kaç tane dişin eksik olduğudur.

Çok sayıda diş eksikliği bulunan hastalarda kalan dişlerden destek alınıp yapılacak bir sabit protez, yani porselen köprü, sağlam dişlere çok fazla kuvvet uygulanmasına sebep olur. Bu şekilde dengesiz kuvvetlere maruz kalan sağlam dişler ilerleyen zamanlarda kaybedilebilir.

Bu tip çok sayıda diş eksikliği olan hastalarda ya hareketli protez (kancalı ya da çıtçıtlı protez) tercih edilmelidir, ya da implant tedavisine yönelmek gerekir.

Protez Diş Tedavisi ile ilgili randevu almak için tıklayın