KANAL TEDAVİSİ - ENDODONTİ

Endodonti kanal tedavisi ve kemik içi enfeksiyonların iyileştirilmesi için uygulanan tedavileri kapsar. Çeşitli sebeplerden dolayı iltihaplanan dişlerin kanallarının içerisinde bulunan pulpa dokusunun ve kök çevresindeki kemiğe yayılan enfeksiyonların tedavisini yapar.

Kanal tedavisi dişlerin içerisinde bulunan ve dişe canlılığını veren sinir damar paketinin (pulpa) diş içerisinden uzaklaştırılması ve yerine biyouyumlu bir dolgu malzemesinin koyulmasıdır. Kanal tedavisi çoğunlukla pulpanın çürük sebebiyle enfekte olduğu, kök ucunda lezyon oluştuğu ya da travma sonucu dişin kırıldığı durumlarda uygulanır. Bunun haricinde kimyasal ya da termal irritasyonlara bağlı bu sinir damar paketinin iltihaplandığı ve ağrı yarattığı durumlarda da kanal tedavisi yapılır.

Kanal tedavisi uzmanı, yani endodontist, diş hekimliğinin endodonti branşında uzmanlık ya da doktora programını bitirmiş kişilere verilen isimdir. Kanal tedavisi son derece detaylı bir prosedür olup bu alanda tecrübesi olan hekimler tarafından uygulandığında çok yüksek başarı oranına sahip bir tedavi yöntemidir.

Kanal Tedavisi Yapılırken Ağrım Olur mu?

Kanal tedavisi çoğunlukla ağrılı bir işlem gibi algılansa da aslında uygun anestezi teknikleri sayesinde hiç ağrı olmadan tamamlanabilir. İşlem sonrasında uyuşukluk geçince ağrı olma ihtimali varsa doktorunuzun reçete ettiği uygun bir ağrı kesici ile olası ağrıların önüne geçilebilir.

Kanal Tedavisi Kaç Seansta Biter?

Kanal tedavisi eğer dişin içerisindeki damar-sinir paketi enfekte değil ise tek seansta bitirilebilir. Ancak ek dezenfeksiyon ihtiyacının olduğu durumlarda kanal tedavisi 2 ya da daha çok seansta da tamamlanabilir.

Kanal Tedavisi Görmüş Diş Ağrır mı?

Kanal tedavisi yapılmış olan dişlerin tekrar çürüyüp enfekte olduğu durumlarda, veya yetersiz yapılmış bir kanal tedavisi varlığında tedavi görmüş dişinizde ağrı hissedebilirsiniz. Kanal tedavisi görmüş dişler çürümez ya da ağrı yapmaz şeklindeki inanış yanlıştır, iyi bakılmaz ise  kanal tedavisi yapılmış dişlerde oluşan enfeksiyonlar çevredeki kemiğe yayılarak son derece ağrılı apselere sebep olabilir.

Kanal Tedavisinin Ömrü Ne Kadardır?

Kanal tedavisi görmüş dişin doğal dişinizden tek farkı içerisinde sinir ve damar bulunmamasıdır. İyi uygulanmış ve sonrasında da hasta tarafından iyi bakılmış bir kanal tedavili diş ömür boyu ağızda kalabilir.

Yeni teknolojiler ve yöntemler sayesinde kanal tedavisinin başarısı neredeyse %100’e yaklaşmıştır. Unutmamak gerekir ki implant ya da porselen köprüler kendi dişinizin yerini tutmaz, eğer dişiniz kanal tedavisi ile kurtarılabiliyorsa mutlaka bir şansı hakeder.

Kanal Tedavisi ile ilgili randevu almak için tıklayın