Diş eti tedavileri (Periodontoloji)

Dişi çevreleyen sert ve yumuşak dokuların sağlığının korunması ve hastalıklarının tedavisi ile ilgilenen branştır. Diştaşlarının temizliği, dişeti çekilmelerinin tedavisi, dişi çevreleyen kemik dokusundaki kayıpların rehabilite edilmesi gibi tedaviler uygulanır.

Ayrıca günümüzde pembe estetik denilen dişeti konturlarının düzeltilmesi ve estetik hale getirilmesi (gingivektomi ve gingivoplasti) tedavileri de periodontoloji alanının uyguladığı işlemlerdir.

Diş etleri Neden Kanar?

Dişeti kanamaları dişetlerindeki iltihaplanmanın göstergesidir. İltihaplanma bakteri birikiminin diş yüzeyinden temizlenmemesi sonucu oluşur, bu duruma gingivitis adı verilir. Tedavisinde diş yüzeylerinin temizlenebilmesini engelleyen diş taşlarının temizlenmesi, diş ile uyumsuz dolguların yenilenmesi ve hastanın iyi bir ağız hijyeni sağlamak için dişlerini nasıl temizlemesi gerektiğinin gösterilmesi vardır. Eğer gingivitis tedavi edilmez ve ilerlerse iltihaplanma kemiklere de yayılır ve dişin çevresindeki kemiklerde erime ve dişlerde sallanmalar görülür. Buna periodontitis denir. Bu durumda tedavi için diştaşı temizliği ve ağız hijyeninin düzeltilmesi yanında küretajlar da yapılır. Çene kemiklerindeki kayıplar tedavi edilse de kemikler eski haline dönmeyebilir, bu yüzden dişler kaybedilebilir. Dişetlerindeki kanamalar göz ardı edilmemeli ve ilerlemeden tedavi edilmelidir.

Diş Taşları Ne Kadar Sürede Bir Temizlenmelidir?

Diş taşı oluşum hızı kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu durumda kişinin diş fırçalama alışkanlıkları, dişlerin düzgün sıralanmış olup olmadığı ve tükürük yapısındaki mineral miktarı etkilidir. Dişlerinizi çok iyi fırçalasanız bile diş taşları oluşabilir, bu nedenle 6 ayda bir yapılacak muayeneler ve temizlikler aksatılmamalıdır.

Diş eti tedavileri ile ilgili randevu almak için tıklayın