Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamile kalmaya hazırlanan anne adayları mutlaka hamile kalmadan önce diş hekimine gidip genel kontrol yaptırmalı ve mevcut problemlerin giderilmesini sağlamalıdır. Yapılan araştırmalarda periodontal (diş etini ilgilendiren) hastalıklar ile hamilelik dönemindeki olumsuz sonuçlar (erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek ve preeklampsi) arasında ilişki bulunduğu ortaya koyulmuştur. Hamilelik boyunca değişen hormonal dengeler sebebiyle anne adaylarının özellikle diş eti iltihaplanmaları ve diş çürükleri gibi rahatsızlıklara daha meyilli olduğu unutulmamalı ve bu dönemde ağız hijyenine çok dikkat edilmelidir. Sabah kahvaltı sonrası ve akşam yatmadan önce dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Hamilelik öncesinde yapılacak diştaşı temizlikleri, çürük dişlerin dolguları, kanal tedavileri ve diş çekimleri hem hamilelik döneminde gereksiz ilaç kullanımının önüne geçer, hem de annenin ağrı çekmesini engeller.

Hamilelik döneminde neden daha çok çürük olur ?

Hamilelikte tüm vücutta olduğu gibi ağız içinde de birçok değişiklik olur. Tükürük akışında ve yapısındaki değişikliklerin yanında bulantı ve kusmalar da ağız ortamının asit seviyesini yükselterek diş çürüklerinin artmasına sebep olur. Bu sebeple özellikle sabah bulantılarından sonra dişlerin fırçalanması veya en azından gargara yaparak asidik ortamın pH’ının nötr hale getirilmesi büyük önem taşır.

Hamilelikte diş tedavileri ne zaman yapılmalı ?

Hamilelikte ilk 3 ayda bebeğin çok hızlı büyümesi ve organlarının gelişmesinin yanında düşük riskinin de yüksek olması diş tedavileri için uygunsuz bir ortam oluşturur. Son 3 ay da hem anne büyüyen karnı sebebiyle diş hekimi koltuğunda rahat oturamaz hem de kullanılan anestetik ilaçlar ve stres sebebiyle erken doğum riski artar. Bu dönemlerde sadece acil işlemler kadın doğum uzmanı ile konsültasyon yapılarak uygulanabilir. Hamilelikte diş tedavileri için en uygun dönem 2. trimesterdir. Bu dönemde planlı girişimler uygulanabilir, son trimesterde problem yaratacağı düşünülen dişlere dolgu, çekim gibi tedaviler yapılabilir. Anne adaylarını en çok korkutan hadiselerden biri de röntgen çekilmesidir. Diş hekimliğinde kullanılan röntgen cihazları çok düşük dozda radyasyon yaymakla birlikte hamilelerde sadece çok acil durumlarda ve kurşun önlük kullanılarak çekilmesi gerekir.

Hamilelik döneminde diş etleri neden kanar ?

Hamilelik döneminde ağız içinde en çok karşılaşılan problem hamilelik gingivitisi adı verilen diş eti iltihaplanmasıdır. Bu durumda diş etleri çok hassas, şiş ve kanamalı olur. Diş fırçası seçerken eğer diş etlerinde hassasiyet söz konusu ise orta sertlikte bir fırça seçmek daha uygun olabilir. Diş etlerinin iltihaplanmasını engellemek için diş fırçalamanın ve ara yüz temizliğinin aksatılmaması gerekir.

Diş sağlığını korumak için hangi gıdalardan uzak durmak gerekir ?

Hamilelikte yemek saatleri ve alınan gıdalar değişebilir. Diş çürüklerinin en büyük sebebi karbonhidrat alımıdır. Annenin özellikle akşam yatmadan önce veya ara öğünlerde karbonhidrat tüketmesi diş çürüklerine zemin hazırlar. Karbonhidrat alımını kısıtlamak, ara öğünlerde tatlı tüketmemek, bu tarz şekerli gıdalar tüketildikten sonra hemen dişleri fırçalamalı, karbonhidratların diş ile temas ettiği süreyi kısaltmak diş sağlığının korunması için son derece önemlidir.

Diş problemlerinin mikrobiyal olaylar olduğu ve bu nedenle bulaşıcı olduğu unutulmamalıdır. Sağlıklı bir ağız hem annenin hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Annenin temel ağız hijyeni alışkanlıklarını oturtması bebek için de ileride örnek oluşturur ve çocukluk döneminden itibaren sağlıklı bir gülüşe sahip olmasını sağlar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.