Gömülü Diş Nedir ?

Çene kavsindeki yerini alamayıp kemik içerisinde kalan dişlere gömülü diş denir. Bir dişin gömülü kalma sebepleri arasında çenede dişin sürmesi için yeterli yer bulunmaması, farklı bir diş, kemik ya da diş etinin sürmeyi engellemesi, dişin normal konumundan farklı yerde bulunması sayılabilir.

Çenelerde en sık akıl dişi ya da yirmilik diş adı da verilen 3. azı dişleri gömülü kalır. Küçük azı dişleri, köpek dişleri ve kesici dişlerin de gömülü kaldığı durumlara rastlanabilir.

Her Gömülü Diş Çekilmeli mi ?

Eğer gömülü diş çevre dokulara zarar vermiyor, ileride patoloji yaratma riski taşımıyor ise çekilmesine gerek kalmayabilir. Ayrıca dişin çekilmesi sırasında komşu anatomik yapılara (sinir, damar…) zarar verme riski varsa çok gerekli olmadıkça dişin çekilmesi düşünülmez. Hastanın genel sağlık durumu da çekim için karar verirken değerlendirilmesi gereken başlıca konulardan birisidir.

Üst çenede köpek dişlerinin süremediği durumlarda ortodontik tedavi ile bu dişleri çene kavsinde doğal pozisyonlarına getirmek mümkündür. Bu vakalarda dişin çekimini planlamadan önce ortodontist ile konsultasyon yapılmalıdır.

Yirmilik dişlerin süremediği durumlarda her hastada ağrı ve şişlik olmayabilir. Ama dişin takip edilmesi ve fark ettirmeden patoloji geliştirme ihtimalinin göz önünde tutulması şarttır.

Hangi Durumlarda Çekilmesi Gerekir ?

Eğer süremeyen diş ağrı yaratıp çevre dokularda enfeksiyona sebep oluyorsa alınması gerekir. Özellikle yirmilik dişlerin yarı sürüp yarı gömülü kaldığı durumlarda perikoronit adı verilen ağrılı tablo izlenebilir. Perikoronitte dişin süremeyen kısmını örten diş etinin altına biriken besin artıkları ve mikroorganizmalar bir enfeksiyon oluşturur. Ağrı, şişlik, ağız açmada zorlanma ile beraber gözlenebilir. Ağrılı akut ve ağrısız kronik dönemler birbirini izler. Akut durumdaki dişlerin eğer diş hekiminiz gerekli görürse antibiyotik kullanımı sonrası çekilmesi gerekir. Kronik dönemde ise genellikle antibiyotik gerekli olmadan çekilebilir.

Yirmilik dişlerin yarı gömülü kaldığı durumlarda komşu diş ile arasına biriken gıda artıklarının temizlenmesi çok zordur. Bu da öndeki dişte çürümeye sebep olur. Yirmilik dişin çekilmesi ile beraber komşu dişi de tedavi etmek gerekir.

Yaşla beraber çene kemiklerinde oluşan fizyolojik rezorpsiyonlar (erimeler) ile önceden gömülü olan dişin ağız ortamına açılması olasıdır. Bu sebeple ilerleyen yaşlarda protez yapımı öncesi de gömülü dişlerin alınması planlanabilir.

Gömülü dişlerin çevresinde oluşan enfeksiyonlar zamanla kistlere dönüşebilir. Kistin genişlemesi ile çevredeki komşu anatomik yapılar zarar görebilir. Enfekte olmuş ya da olma riski taşıyan gömülü dişlerin alınması çevre dokuların ve dişlerin korunması için çok önemlidir.

Gömülü Diş Çekimi Nasıl Bir Operasyondur ?

Operasyon öncesinde doktorunuz detaylı bir şekilde anamnez alır, sizi nelerin beklediği konusunda bilgilendirme yapar. Önceden geçirilen operasyonlar, kullanılan ilaçlar, alerjiler, hastalıklar hakkında doğru bilgi vermeniz sağlığınız açısından son derece önemlidir.

Bu operasyon genellikle lokal anestezi ile gerçekleştirilir, bazı durumlarda sedasyon ya da genel anestezi de tercih edilebilir. Sizin için uygun olan anestezi tekniği hakkında doktorunuz ile ortak karar vermeniz en doğrusudur.

Dişin pozisyonu, şekli, kök sayısı, çevresindeki anatomik oluşumlar gibi faktörlere bağlı olarak diş tek parça olarak veya bölünerek çıkarılabilir. Operasyon süresi dişe göre farklılık gösterir. Atılan dikişler kendiliğinden eriyen ya da alınması gereken dikişler olabilir.

Operasyon Sonrası Ne Beklemeliyim ?

Lokal anestezi ve sedasyon sonrası aynı gün evinize gidebilirsiniz.  Genel anestezi sonrasında ise hem diş hem de anestezi doktorunun onayı ile taburcu edilirsiniz.

Operasyon sonrası ağrı, şişlik ve morarma gözlenebilir. Doktorunuzun çekim sonrası için tavsiye ettiği sürelerde soğuk uygulamanız ve reçete ettiği ilaçları kullanmanız daha konforlu ve hızlı bir iyileşme dönemi sağlar. Doktorunuz iyileşme döneminde daha yumuşak ve taneciksiz gıdalar ile beslenmenizi önerebilir. Çok soğuk ve çok sıcak gıdalardan kaçınmanız istenir. Dişlerinizi ertesi günden itibaren yumuşak bir fırça ile temizleyebilirsiniz.

Dikişleriniz 7-10 gün içinde alınır. Sonrasında düzenli kontrollerinizi aksatmamanız istenir.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.