Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma Nedir ?

Beyaz dişler güzel bir gülümsemenin anahtarıdır. Ancak dişlerimiz çay, kahve, sigara gibi dışsal etkenlerle ya da kanal tedavisi sonrası beyazlığını kaybedebilir, doğuştan daha koyu tonlarda olabilir. Beyazlatma yöntemleri için ufak bir araştırma yaptığınızda karşınıza beyazlatıcı diş macunları, lazerle uygulanan beyazlatma, beyazlatma kalemleri ve çok sayıda evde uygulanabilecek tarif çıkacaktır. Burada unutulmaması gereken en önemli konu beyazlatmanın sadece diş hekimi kontrolünde yapılabilecek bir uygulama olduğudur. American Dental Association’ın yayınladığı rapora göre en etkili ve sağlıklı beyazlatma diş hekimi tarafından yapılacak profesyonel bir muayene ve ön hazırlık sonrası mümkündür. Mucizevi tarifler olarak anlatılan yöntemlerin neredeyse tamamı diş minelerinize dönüşü olmayan zararlar verecek, dişlerinizin sağlıklı ve güzel görünmesini engelleyecektir. Şimdi gelin sırasıyla bu uygulamanın nasıl yapıldığı, kimlere uygulanabileceği, olası yan etkileri ve sonuçların kalıcılığı hakkında merak edilenlere bir göz atalım.

Diş beyazlatma nasıl yapılır ?

Beyazlatma yöntemleri temel olarak klinikte uygulanan ve evde uygulanan yöntemler olarak ikiye ayrılır. Klinikte uygulanan beyazlatma (ofis tipi diş beyazlatma) yaklaşık 40-45 dakika sürer. Bu uygulamada diş hekiminiz dişetlerinizi korumak için bir bariyer uygular ve sonrasında belirli bir konsantrasyona sahip beyazlatma ajanını dişlerin üzerine sürerek özel bir dalga boyundaki ışık ile ajanı aktive eder. Eğer uygulama sonrası dişler istenen beyazlığa erişmezse ilerleyen günlerde bu işlem tekrar edilebilir.

Evde uygulanan yöntemde ise diş hekiminiz dişlerinizden bir ölçü alarak size özel bir şeffaf plak hazırlar. Bu plak size özel hazırlandığı için beyazlatma ajanının dişetlerine ve mukozaya zarar vermesini engeller. Yine diş hekiminizin size vereceği sadece profesyonel kullanıma uygun beyazlatma jelini bu plağın içerisine sıkarak hekiminizin önerdiği süre boyunca takarsınız. Burada dikkat edilmesi gereken nokta jeli diş hekiminizin söylediği sürede ve miktarda uygulamaktır.

Kimlere yapılabilir ?

Bu tedavi 18 yaşın üstündeki diş renginden memnun olmayan herkese uygulanabilir.

Ancak dişlerinde ciddi mine kayıpları bulunan, yüksek düzeyde diş hassasiyeti gösteren, sigara bağımlılığı olan, kullanılacak malzemelere alerjik reaksiyon gösteren ve hamile olan veya emziren hastalarda uygulanmaz.

Yan etkileri nelerdir ?

Profesyonel bir tedavi sonrası dişlerde kısa süreli hassasiyetler, dişetlerinde beyazlıklar, tahriş olan yerler olabilir. Ancak bu durum bir süre sonra normal döner. En çok merak edilen konu beyazlatmanın diş minesine zarar verip vermediğidir. Diş hekiminizin yapacağı belirli konsantrasyonda ve sürelerde uygulanan bir tedavide diş mineleri zarar görmeyecektir.

Sonuçlar ne kadar kalıcıdır ?

Diş beyazlatma sonrası ilk 24 saat çok önemlidir. Sonuçlar 3 yıla kadar kalıcı olabilir, ama unutmamak gerekir ki bu sigara, çay, kahve ve renkli gıdaların tüketimi ile kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir.

2 Comments

Leave a Comment

  1. Pingback: Bonding Uygulamaları - GC Clinic - Diş Polikliniği - Nişantaşı

  2. Pingback: Diş Beyazlatma İşlemi ve Olumlu Etkileri - GC Clinic - Diş Polikliniği - Nişantaşı

Leave a Reply

Your email address will not be published.