Bonding Uygulamaları

Bonding Nedir ?

Bonding kelime anlamı olarak yapışma, bağlanma anlamına gelir. Esasında tüm kompozit dolgu uygulamalarında bu bağlanmadan yararlanılmaktadır. Günümüz popüler kültüründe ise bonding terimi kompozit dolgular kullanarak dişlerin estetiğinin arttırılması işlemi için kullanılmaktadır. Bu şekilde dişlerin çürükleri doldurulabilir, şekilleri ve renkleri değiştirilebilir. Bonding uygulaması yapılacak diş sayısına göre tek ya da daha çok seansta tamamlanabilir.

Avantajları Nelerdir ?

Bonding dental işlemler arasında en kolay ve dişe en az zarar veren uygulamalardandır. Her yaşta uygulanabilir, ağrısız ve çoğunlukla anestezi gerektirmeyen bir uygulamadır. Özellikle dişler arasındaki diastema adı verilen boşlukların kapatılması ya da dişlerin boyunun uzatılması gibi işlemlerde diş yüzeyinde neredeyse hiç aşındırma yapılmadan uygulanır. Diş eti çekilmesi sebebiyle açığa çıkan kök yüzeylerinin kapatılması ve korunması için de tercih edilir.

Nasıl Uygulanır ?

İlk olarak bir planlama yapılmalıdır. Planlama seansı ayrı bir randevu olabilir ya da aynı seansta işleme başlanabilir. Eğer diş renginden memnun olmayan hastalarda beyazlatma da yapılacaksa bonding uygulaması beyazlatmadan sonra uygulanmalıdır. Uygun şekil ve renk hastanın istekleri de göz önüne alınarak belirlenir.

İşlem her diş için 30-60 dk gibi bir süredir. Önce diş yüzeyinde çok ufak bir pürüzlendirme yapılır. Sonrasında diş yüzeyine kuvvetli bir bağlanma sağlamak için çeşitli bonding ajanları uygulanır. Diş yüzeyi hazırlandıktan sonra kompozit rezin materyal uygulanır ve şekillendirilir. Kompozit uygulandığında şekil verilebilecek yumuşaklıktadır, ultraviyole ışık tutularak sertleşmesi sağlanır. Kompozit sertleştikten sonra daha detaylı şekillendirmeler ve cilalama yapılır.

Bonding Sonrası Bakım

Çay, kahve, sigara, kırmızı şarap gibi doğal diş yüzeylerini de boyayan maddeler kompozitlerde renk değişikliklerine sebep olabilir. Bu lekelerin en az miktarda olması için özellikle uygulama sonrası ilk 48 saat bu yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Dişlerinizi günde en az 2 kere 2’şer dakika fırçalayın, ara yüz temizliğini her gün yapın. Dişlerinizin 6 ayda 1 diş hekiminiz tarafından temizlenmesine dikkat edin.

Bonding uygulaması sonrası kompozit dolgunun yüzeyi detaylı şekilde cilalanarak diş yüzeyi kadar pürüzsüz hale getirilir. Böylece yüzeylerde oluşacak lekelenmelerin en aza indirgenmesi hedeflenir. Oluşan lekelenmeler yıllık kontrollerde yapılacak temizleme ve cilalama işlemleri ile giderilebilir.

 

 

2 Comments

Leave a Comment

  1. Pingback: Hollywood Smile - GC Clinic - Diş Polikliniği - Nişantaşı

  2. Pingback: Estetik Dolgu Uygulamaları - GC Clinic - Diş Polikliniği - Nişantaşı

Leave a Reply

Your email address will not be published.