Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi nedir ?

Diş eti, dişi ve altındaki kemiği çepeçevre saran ve koruyan yumuşak dokudur. Diş eti çekilmesi; diş etinin dişin kökü yönünde yer değiştirmesidir. Dişi çevreleyen yumuşak dokuların hastalıkları ve tedavisi ile periodontoloji dalı ilgilenir.

Diş eti çekilmesinin nedenleri nelerdir ?

Diş eti çekilmesi çoğunlukla hastanın dişlerini temizlemek için yaptığı hatalı işlemlerin sonucudur. Yanlış diş fırçalama tekniği kullanmak, diş fırçalarken fazla kuvvet uygulamak ve  sert fırça tercih etmek, kürdan kullanmak gibi alışkanlıklar diş etlerine zarar vererek diş eti çekilmesine sebep olur.  Ayrıca yetersiz ağız hijyeni ve bunu takiben oluşan diş taşları, sistemik hastalıklar, yanlış yapılan protez ve dolgular gibi sebeplerden dolayı da görülebilir.

Hangi yaşlarda görülür ?

Diş eti çekilmesinin belirli bir yaş aralığı bulunmamakta, tüm bireylerde ve tüm yaş gruplarında görülebilmektedir. Yaş ile beraber dokularda yenilenme kabiliyetinin ve toleransın azaldığı göz önünde tutulursa, daha ileri yaş gruplarında bu duruma daha sık rastlandığı söylenebilir.

Nasıl önlenebilir ?

Doğru diş fırçalama tekniği ve doğru sertlikte bir diş fırçası kullanılması, ara yüz temizliklerinin aksatılmaması gerekmektedir. Bu duruma yol açan alışkanlıklar düzeltilmeli, sistemik bir hastalık varsa tedavi edilmeli ve mutlaka rutin diş hekimi kontrolleri yapılmalıdır.

Nelere sebep olabilir ?

Diş etlerinin çekilmesi ile kök yüzeyleri açığa çıkar. Diş köklerinde mine gibi bir koruyucu tabaka bulunmadığı için soğuk, sıcak, tatlı, ekşi gibi uyaranlara ve çürüğe karşı son derece hassastırlar. Diş eti çekilmesi başlangıçta dişlerde hassasiyete sebep olurken, ileri seviyelerde dişlerde büyük ağrılar görülebilir. Diş eti çekilmesiyle diş yüzeylerine tutunan plak miktarı artar, kemik dokudaki yıkımla birlikte dişlerde sallanma ve diş kayıpları meydana gelir. Tüm bunlara ek olarak estetik problemlerle de karşılaşılır.

Diş eti çekilmesinin tedavisi nedir ?

Öncelikle diş eti çekilmesine neden olan faktörü ortadan kaldırmak, daha sonra da meydana gelen hasarı tamir etmek gereklidir. Bu hasarı tamir etmek için bir dizi cerrahi işlem uygulanabilir. Greftleme denilen yöntemde hastanın kendi damağından alınan doku diş eti çekilmesi olan bölgeye uygulanır. Diğer yöntem ise diş eti çekilmesi olan bölgeye komşu diş etinin kaydırılarak açığa çıkan kök yüzeylerinin kapatılmasıdır. Son yıllarda yapay greftlerle ikinci bir yara  bölgesi oluşturmadan daha konforlu bir tedavi gerçekleştirilmektedir.

Tedavi sonrası nelere dikkat edilmeli ?

Operasyon sonrası bölgenin mekanik ve kimyasal travmadan uzak tutulması gereklidir. Tüketilen gıdalara dikkat edilmeli, mümkün olduğunca ağız hijyenine özen gösterilmeli ve sigara tüketiminden kaçınılmalıdır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.