Pembe Estetik ( Dişeti Estetiği )

Gülümsemenin güzel olması için sadece dişlerin değil dişetlerinin de sağlıklı ve simetrik olması gerekir. Yapılması planlanan diş estetiği ile ilgili tüm işlemler ancak dişetinin sağlıklı olduğu durumlarda yapılabilir. Pembe estetik (dişeti estetiği) ile sağlıklı ve dişler ile uyumlu dişetleri hedeflenir.

Sağlıklı Dişeti Nasıldır ?

Sağlıklı dişeti açık pembe renkli, portakal gibi pütürlü bir yüzeye sahip, dişlere ve kemiğe sıkı şekilde yapışık, ağrısız ve kanamasız olur. Dişeti iltihaplanmasının (gingivitis) en sık görülen sebebi yetersiz diş temizliğine bağlı plak birikimi ve diş taşlarıdır.

Dişetinin kanadığı ve acıdığı bölgelerde diş fırçalamadan kaçınmak iltihaplanmanın daha kötü hale gelmesine sebep olacaktır. Bu kısır döngüyü kırmak için kanamalı bölgelerin temizliğine daha fazla dikkat etmek gerekir. Fırçalama ve dişipi kullanımı ile iltihaplanmaya sebep olan mikroorganizmaların büyük kısmının uzaklaştırılması mümkündür.

Pembe Estetik Nasıl Yapılır ?

Pembe estetikte ilk amaç sağlıklı dişetleridir. Bunun için öncelikle diş taşları temizlenir, gerekli bölgelerde dişeti cepleri kürete edilir. Hastanın gerekli fırçalama ve arayüz temizliklerini her gün yapması dişeti sağlığının sürdürülmesi açısından çok büyük önem taşır.

Dişeti iltihaplanmalarının kontrol altına alınmasından sonra  dişetlerindeki estetiği bozan fazlalıklarda ya da asimetrik bölgelerde gingivektomi/gingivoplasti işlemleri uygulanır. Özellikle dişlerin çok kısa olduğu ve diş boylarının uzatılması gereken vakalarda gingivektomi ile daha orantılı ve uyumlu laminalar ve kaplamalar yapmak mümkün hale gelir. Gingivektomide bisturi, elektrotom ya da laser kullanılabilir. Laser uygulamalarında çoğunlukla anesteziye ihtiyaç duyulmaz.

Dişetinin çekildiği ve köklerin görünür hale geldiği bölgelerde ise greftleme işlemi yapılabilir. Greftlemede damak bölgesinden alınan dişeti grefti çekilme olan bölgeye uygulanır.

Dişeti İşlemleri Sonrası Bakım

Gingivektomi/gingivoplasti ve greftleme işlemleri sonrası ilk günler dişetlerinde hassasiyet olabilir. Bazı durumlarda doktorunuz işlem sonrası buz kompres önerebilir. Beslenmede sıcak, baharatlı ve asitli yiyecek-içeceklerden kaçınmak iyi olacaktır. Eğer dikiş atılan yerler varsa bu bölgelerde dikişlere zarar verecek şekilde yemek yemekten ve fırçalamadan kaçınmak gerekir.

Doktorunuz farklı bir şey önermediği takdirde çoğunlukla diş fırçalamaya 24 saat sonra başlayabilirsiniz. Dişetleri hassas olacağı için daha yumuşak fırçalar tercih edilebilir. Eğer gargara önerildiyse düzenli olarak kullanmanız çok önemlidir. Ağız hijyeni ne kadar iyi olursa iyileşmenin de o kadar hızlı ve iyi olacağı unutulmamalıdır.

 

2 Comments

Leave a Comment

  1. Pingback: Diş Boyu (Kron Boyu) Uzatma - GC Clinic - Diş Polikliniği - Nişantaşı

  2. Pingback: Diş Eti Pembeleştirme ve Diş Eti Estetiği - GC Clinic - Diş Polikliniği - Nişantaşı

Leave a Reply

Your email address will not be published.