Diş Boyu (Kron Boyu) Uzatma

Dişlerin ağız içerisinde görünen taç kısımlarına kron adı verilir. Kimi hastalarda estetik ve fonksiyon açısından diş boyu (kron boyunun) uzatılması gerekir. Bunu yapmak için bazen sadece dişlerin uçlarına eklemeler yaparak diş boyunu uzatmak yeterli olabilir. Bazen de diş etlerinin dişin üstünü örten kısımları kısaltılarak diş eti altında kalan diş açığa çıkarılır. Diş etlerinin kısaltılması işlemine gingivektomi, dişetlerinin şekil bozukluklarının düzeltilmesine gingivoplasti adı verilir.

Kron boyu uzatma ile dişlerin ağız içinde görünen kısımları uzatılır.

Diş boyu uzatma ne zaman yapılır ?

  • Dişeti seviyesinin altında kalan çürüklere ulaşmak için kron boyu uzatma yapılabilir.
  • Bazı vakalarda diş etleri dişlerin üzerine doğru büyümüş ya da dişler tam olarak sürememiş olabilir. Bu durumda dişin kendi boyunu açığa çıkarmak için diş etlerine uygulanacak gingivektomi ve gingivoplasti işlemi ile diş boyu uzatılabilir.
  • Dişlerin yapısal olarak küçük olduğu durumlarda görünür diş miktarını arttırmak için gingivektomi yapılabilir.
  • Dişin çürük ya da travma sebebiyle çok harap olduğu durumlarda eğer dişin kökü sağlam ise bu kökten destek alarak diş restore edilebilir. Yapılacak restorasyonun sağlıklı olması için dişeti kısaltılıp dişin ağız içindeki görünürlüğü arttırılabilir. Böylece yapılacak olan kaplama ya da dolgunun tutunabileceği bir yüzey oluşturulur.
  • Bazı ilaçların kullanımı dişetlerinde büyümeye yol açar. Bu durumda gingivektomi ve gingivolplasti işlemleri uygulanabilir.
  • Gummy smile (yüksek gülme hattı) olan hastalarda estetik amaçlı olarak diş boyunun uzatılması mümkündür.

Kimi hastalarda dişetleri kısaltılırken aynı zamanda dişi çevreleyen kemikten de almak gerekir. Bu durumda dikiş atmak gerekir. Bu dikişler kendiliğinden eriyebilen materyalden olabildiği gibi erimeyen dikişlerin kullanıldığı durumlarda 1 hafta sonra alınması da gerekebilir.

Bu işlem lokal anestezi altında yapılır. Anestezi sayesinde operasyon esnasında ağrı olmaz ya da çok hafif hissedilir. İşlem uygulanan diş sayısı ve uygulanacak tekniğe bağlı olarak süre değişiklik gösterebilir.

Gingivektomi çeşitli yöntemler ile yapılabilir. Bisturi, elektrocerrahi ve lazer başlıca yöntemlerdir. Kliniğimizde bu üç tekniği de vakanın özelliklerine göre kullanmaktayız.

Kron boyu uzatma sonrası iyileşme :

Kron boyu uzatma işlemi sonrası iyileşme operasyon sahasının büyüklüğüne ve kemiğe işlem uygulanıp uygulanmamasına göre farklılık gösterir. Çoğunlukla hastalarımız dişeti operasyonu sonrası geçirdikleri dönemi minimal ağrılı olarak tanımlamaktadır. Operasyon sonrası kendinizi iyi hissediyorsanız hemen eve gidebilir ya da işinize dönebilirsiniz.

Diş hekiminizin yazdığı ilaçları düzenli kullanmanız ve önerilere uymanız iyileşme döneminin rahat geçmesi açısından çok önemlidir.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.