Ortodonti nedir ?
Ortodonti diş ve yüz düzensizliklerinin teşhis edilmesi ve giderilmesi ile ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır. Ortodontik düzensizlikler dişlerin çapraşık ya da aralıklı dizilmiş olması, diş kapanışının hatalı olması (malokluzyon) ya da çenelerin konumlarının uyumsuzluğu şeklinde gözlenebilir.
Ortodontik tedavi sadece estetiğin arttırılması için değil, fonksiyonun düzeltilmesi için de gereklidir. Düzgün kapanmayan dişler hem çiğneme fonksiyonunu yerine getiremez hem de çene ekleminde dejenerasyona sebep olur. Çok sıkışık dişlerin temizlenmesi çok zordur, diş eti hastalıkları ve diş çürükleri için elverişli alanlar yaratırlar. Ayrıca çene kemiklerindeki uyumsuzluklar konuşmayı etkiler, solunum problemleri ve uyku apnesine sebep olur.
Kimlere uygulanır ?
Dişlerin sıralanmasındaki problemleri düzeltmek her yaşta mümkündür. Ancak çene kemiklerinin gelişimsel bozukluklarının düzeltilmesi ergenlik öncesi dönemde büyümenin yönlendirilmesi ile yapılır. Eğer iskeletsel bozukluk yetişkinlik döneminde tedavi edilecekse ortognatik cerrahi ameliyatları planlanır.
Metal tellerin alternatifi var mıdır ?
Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile metal braketler yerine diş renginde porselen ve kompozit braketler geliştirilmiştir. Ayrıca tellerin dişlerin ön yüzeyine değil dil tarafına yani arka yüzeyine yapıştırıldığı lingual ortodonti de uygun vakalarda tercih edilebilir.
Şeffaf Plak ile Ortodonti
Son dönemde özellikle gündeme gelen şeffaf plak tedavisi (Invisalign) hem estetik hem kullanım kolaylığı açısından hastalar tarafından çok sık tercih edilmektedir. Şeffaf plak tedavisinde laboratuarda ortodontistin yönlendirmesi ile hazırlanan plaklar 3-4 haftalık süreler içerisinde değiştirilir. Her plak farklı bir kuvvet uygulamak üzere kişiye özel olarak hazırlanır. Bu tedavide en önemli şey hastanın verilen plakları düzenli şekilde kullanmasıdır. Plaklar gün içerisinde ne kadar uzun süre takılırsa tedavi de o kadar hızlı ve sorunsuz ilerler.
Ortodonti Öncesi Hazırlık
Ortodonti öncesinde ağız içerisindeki tüm dişlerin sağlıklı hale getirilmesi gerekir. Tüm dolgular, kanal tedavileri, diş taşı temizlikleri ve çekimlerin bitmiş olması gerekir.
Bazen dişlerin çene kemiği içerisinde çok sıkışık dizildiği ve ekstra yere ihtiyaç duyulan vakalarda diş çekimi planlanır. Genellikle küçük azı dişleri çekilmekle beraber farklı dişlerin çekilmesi de mümkün olabilmektedir.
Eğer gömülü bir dişin ağız içine sürdürülmesi planlanıyorsa bu dişin üstünün cerrahi olarak açılması gerekebilir.
Tedavi sırasında dikkat edilmesi gerekenler
Ortodontik tedavi sırasında en çok dikkat edilmesi gereken nokta doktorun söylediklerine uyum göstermektir. Kullanılması gereken apareylerin doktorunuzun söylediği sürelerde ve şekilde kullanılması tedavinizi çok hızlandırır ve kolaylaştırır.
Özellikle sabit teller ile yapılan tedavilerde asitli yiyeceklerden uzak durmak teller çıktıktan sonra lekeli ve asit erozyonuna uğramış dişlerle karşılaşma riskini azaltır.
Tedavi sonrası
Ortodontik tedavi tamamlandıktan sonra dişlerin yer değiştirmesi riskine karşı doktorunuz bir şeffaf plak verip belirli sürelerde kullanmanızı isteyebilir. Bazı durumlarda şeffaf plak yerine dişlerinizin arkasına yapıştırılan ve retainer adı verilen teller de kullanılabilir.
One Comment
Leave a Comment
Pingback: Şeffaf Plak Tedavisi - GC Clinic - Diş Polikliniği - Nişantaşı