Şeffaf Plak Tedavisi

Dişlerinizdeki aralıklar, çapraşıklıklar, kapanış bozuklukları gibi problemler şeffaf plak tedavileri ile düzeltilebilir. Bu yöntem ilk olarak  markası ile 1997’de ABD’de geliştirilmiştir. Invisalign alignerlar ile ortodonti tedavi artık ülkemizde de çok yaygın hale gelmiştir. Bu yöntemin en büyük avantajı neredeyse tamamen görünmez olmasıdır. Bu özelliği sayesinde özellikle yetişkinlerin sıkça tercih ettiği bir tedavi yöntemi haline gelmiştir. Şeffaf olmasının yanında çıkarılabilir olması diş fırçalama ve diş ipi kullanmayı çok daha kolay hale getirmektedir. Ayrıca metal ya da porselen braketler kullanılarak yapılan sabit tel tedavilerindeki  yeme-içme kısıtlamaları, plaklar yemek yerken çıkarılabildiği için bu tedavide bulunmamaktadır.

Şeffaf plak tedavisi herkese uygulanabilir mi ?

Invisalign tedavisi her yaşta uygulanabilir. Ancak diş destek dokularının sağlıklı olması, yeterli kemik miktarı bulunması gerekir. Orta ve hafif düzeydeki bozukluklarda son derece başarılı sonuçlar alınır. Bazı iskeletsel kapanış bozukluklarında şeffaf plak ile tedavi uygun olmayabilir.

Tedavi sürecine nasıl başlanır ?

Dişlerinizden alınan ölçümler kullanılarak dijital ortamda bir simülasyon hazırlanır. Bu simülasyon ile kaç adet şeffaf plak kullanacağınız, tedavinizin kaç hafta süreceği, tedavi sonucunda dişlerinizin nasıl bir pozisyona geleceği gibi bir çok soru cevaplanabilir. Hekim ve hastanın onayı sonrası plaklar 3 boyutlu yazıcı kullanılarak imal edilir ve elimize ulaşır. Tedaviye başlamadan önce tedavi sonucu hakkında detaylı bir fikriniz olur.

Tedavi ne kadar sürer ?

Plaklarınızın doktorunuzun planlamasına ve oluşturulan simülasyona göre 1 veya 2 haftada bir değiştirilmesi gerekmektedir. Kontrolleriniz ayda 1 olacaktır. Tüm plaklar kullanım sırasına göre numaralandırılmıştır, belirlenen gün sonunda bir sonraki plağa geçmek gerekir. Üretilen plaklar son derece hassas ölçümler ile tasarlanmıştır. Her bir şeffaf plak 0.05 mm’ ilk hareket oluşturur. Problemin daha şiddetli olduğu vakalarda tedavi süresi uzar.

Tedavi öncesi hazırlık gerekir mi ?

Dişlerde tedavi öncesi bazı hazırlıklar gerekebilir. Diştaşları temizlenmeli, çürükler tedavi edilmeli, tüm ağız bakımları tamamlanmalıdır. Tedavi süresi boyunca dişlerde herhangi bir değişiklik yapılması planlanan süreci bozacaktır. Bazı durumlarda yirmilik dişlerin tedavi öncesi çekimi uygun olabilir.

Şeffaf plaklar dişlerin hareket etmesi için dişlere kuvvet uygular. Kuvvet miktarının ve yönünün ayarlanması içn bazı dişlerinizin üstüne ataşman adı verilen diş ile aynı renkte küçük kompozit dolgular yapılabilir. Tedavi sonunda bu ataşmanlar dişlerinizin üstünden temizlenecektir. Bu işlem dişe zarar vermez, dişte herhangi bir zayıflamaya yol açmaz.

Şeffaf plakları ne kadar süre takmalıyım ?

Şeffaf plakların etkisinin görülebilmesi için günde en az 22 saat kullanılması gerekir. Yalnızca yemek yerken çıkarılması önerilir. Ancak düğün, mezuniyet gibi bazı istisnalarda 1-2 saat süreyle kullanılmayabilir.

Şeffaf plak kullanırken ağrım olur mu ?

Tedavi sırasında ağrı hissi çok azdır. Plakları ilk taktığınızda ve sonrasında her yeni plağa geçtiğinizde hafif bir baskı hissedersiniz, dişler 1 gün içerisinde kuvvete adapte olur. Plaklar yumuşak bir materyalden üretildiği için metal braketlerdeki gibi dudak ve yanaklarda yaralara yol açma riski çok düşüktür.

Plakları çıkarmadan bir şeyler içebilir miyim ?

Şeffaf plakları çıkartmadan soğuk ve ılık içecekler tüketilebilir, ancak sıcak içeceklerin tüketilmesi plakları deforme edecektir. Plakları takarken sigara içmeniz plaklarda bir miktar sararmaya yol açabilir.

Şeffaf plak bakımı nasıl yapılır ?

Dişlerinizin normal temizliğini plakları çıkartarak yapabilirsiniz. Plakları akan ılık su altında fırçalamanız yeterli olacaktır. Bu plakları zaten 15 günde değiştirildiği için çok fazla sararma olmaz. Ancak daha iyi temizlik gereken durumlarda diş protez temizleme tabletleri ile temizlik yapabilirsiniz.

Tedavi sonrası ne işlem yapılır ?

Tedaviniz tamamlandıktan sonra dişlerinizin arkasına her ortodontik tedavinin sonunda kullanılan retainer denilen sabit bir tel takılır. Retainer dışarıdan kesinlikle görünmez. Bu telin ağızda kalma süresini doktorunuz belirler.

 

 

 

 

2 Comments

Leave a Comment

  1. Pingback: Ortodonti Tedavisi - Diş Teli - GC Clinic - Diş Polikliniği - Nişantaşı

  2. Pingback: Ortodontik Tedavi: Gereken Durumlar, Sebepleri ve Yöntemler - GC Clinic - Diş Polikliniği - Nişantaşı

Leave a Reply

Your email address will not be published.