Biberon Çürüğü (Bebeklik Çürükleri)

Anne-babalar çocuklarının süt dişleri çıktıktan bir süre sonra dişlerde kahverengi-siyah lekeler ve kırılmalar görebilir. Bu durum aslında dişlerin çürümesinin sonucudur. Biberon çürüğü ya da erken çocukluk çürüğü olarak adlandırılan bu çürükler çoğunlukla ön süt dişlerinde oluşur. Bu çürüklerin sebebi çoğu zaman gece beslenmesi sonrası dişlerin temizlenmemesidir. Biberonun içindeki süt ya da diğer gıdalar çocuk uyuduğunda ön dişlerin üstünde birikir ve gece boyu dişlere temas eder. Bunun sonucunda da ön dişlerin ön yüzlerinde, diş etine yakın bölgelerde çürükler oluşur.

Biberon Çürüğü Nasıl Önlenir ?

Her çürükte olduğu gibi biberon çürüğünde de sebep diş yüzeyindeki bakterilerin şekeri metabolize etmesi sonucu ortaya salınan asitlerdir. Bu yüzden de bu çürüklerin önlenmesi için diş yüzeylerine şekerli gıdaların temas ettiği süreyi azaltmak gerekir.

  • Geceleri çocuğunuzun biberon ile uyumasını önleyin.
  • Biberondaki süte ya da mamaya şeker, bal, pekmez gibi tatlandırıcılar eklemeyin.
  • Beslenme sonrası mutlaka su içirin.
  • Dişleri sabah ve akşam beslenme sonrası yumuşak bir diş fırçası, ıslak bir tülbent ya da gazlı bez ile temizleyin. Bebeğinizin tükürme kabiliyeti gelişene kadar diş macunu kullanmayın.
  • Sadece süt değil şeker içeren diğer gıdaların da dişler ile temas süresini mümkün olduğunca azaltın.
  • Emzikleri tatlandırma amaçlı şekerli gıdalara batırıp vermeyin.

Biberon Çürüklerinin Tedavisi

Bebeklik döneminde başlayan çürükler tedavi edilmedikleri takdirde dişin sinirlerine doğru ilerler ve ağrı, apse gibi sorunlara yol açar. Aynı zamanda süt dişlerinde oluşan enfeksiyonlar altındaki daimi diş tomurcuklarını da etkiler, daimi dişlerde renk ve şekil bozukluklarına, çapraşıklıklara sebep olurlar.

Her çürükte olduğu gibi biberon çürüğü tedavisinde de ne kadar erken dönemde müdahale edilirse o kadar az işlem ile tedavi mümkün olur. Başlangıç çürüklerinde dolgu yeterli olurken, daha derin çürüklerde dişin sinirlerinin temizlenmesi ve dişin kaplanması gerekebilir. Eğer diş kurtarılamayacak kadar çürümüş ise çekim gerekebilir. Süt dişi çekimlerinden sonra daimi dişlerin çapraşık sürmemesi için rehberlik sağlayacak yer tutucuların yapılması gerekir.

Pedodontide en önemli yaklaşım koruyucu diş hekimliğidir. Henüz bir hastalık oluşmadan bebeğinizin süt dişleri sürmeye başladığında yapacağınız bir diş hekimi ziyareti ile çürüklerden nasıl korunacağınızı öğrenebilir ve çocuğunuzun ileride daimi dişlerinde oluşacak problemlerin de önüne geçebilirsiniz. Sakın süt dişleri nasıl olsa değişecek diye düşünmeyin, sağlıklı daimi dişler, iyi beslenme ve büyüme, düzgün fonasyon ve çocuğun psikolojik sağlığı açısından süt dişleri çok önemlidir!

 

 

2 Comments

Leave a Comment

  1. Pingback: İlk Diş Muayenesi - GC Clinic - Diş Polikliniği - Nişantaşı

  2. Pingback: Diş Çürüğü Yapan Besinler - GC Clinic - Diş Polikliniği - Nişantaşı

Leave a Reply

Your email address will not be published.