Koronavirüs Sürecinde Diş Ağrısı

Pandemi sürecinde en çok aldığımız soruların başında, ‘Diş tedavime devam etmeli miyim? Dişim ağrırsa ne yapmam gerekir?’ geliyor. Koronavirüs sürecinde diş hekimine gitmeniz gereken durumlara ve olası diş ağrılarına yönelik ne gibi önlemler alabileceğinize birlikte bakalım.

Koronavirüs Sürecinde Diş Tedavisi Yapılır mı ?

Koronavirüsün yayılımı iki yolla olmaktadır:

  • Direkt bulaşma (damlacık enfeksiyonu)
  • Endirekt bulaşma (ağız, burun ve göz mukoza zarlarıyla temas)

Diş tedavileri sırasında kullanılan yüksek hızlı dönen motorlar sebebiyle ağız ortamındaki mikroorganizmalar ortama saçılmakta, yani ‘aerosol’ oluşturmaktadır. Aerosol havada asılı kalan küçük tanecikleri tanımlayan bir terimdir. Direkt bulaşma için ortama yayılan aerosol büyük bir risk oluşturmaktadır.

Kendinizi ve diğer insanları korumak adına özellikle Covid-19 için risk grubundaysanız (halen immünsüpressif tedavi alanlar,  kanser hastaları, organ nakli, kemik iliği/kök hücre nakli yapılan hastalar, kronik obstrüktif veya destrüktif akciğer hastalığı veya status astmatikus hikayesi olan hastalar, insüline bağımlı diyabet ve komplike diyabet hastaları, komplike hipertansiyon (serebrovasküler, böbrek, konjestif kalp yetmezliği), kalp yetmezliği, akut koroner sendrom geçiren hastalar, kronik karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalar, serebrovasküler hastalık (inme, kanama) geçiren hastalar) sadece acil olan diş tedavileriniz için hekiminize başvurmanız önerilmektedir. Ayrıca yurtdışı seyahati ya da bağlantısı olan hastaların 14 gün karantina sonrası diş tedavilerini yaptırmaları gerekmektedir.

Hangi durumlarda diş hekimine gidilmelidir ?

Koronavirüs sürecinde diş tedavileri için acil kabul edilen durumlar şu şekildedir:

  • Şiddetli ağrı (dişin sinir dokusu kaynaklı ağrılar, ağızdaki ağrılı ülserler, yirmi yaş dişi kaynaklı ağrılar, çekim sonrası gelişen iltihaplanmalara bağlı ağrılar)
  • Protez vurukları
  • Ağız içi veya ağız dışı ağrılı şişlikler
  • Ortodontik tel ya da braketin kırılmasına bağlı yaralanmalar
  • Durdurulamayan kanama
  • Havayolu açıklığını tehdit eden şişlik ve enfeksiyonlar
  • Travma (diş kırıkları, dişin yerinden çıkması, çene ve yüz bölgesindeki kırıklar)
  • Kanser tedavisi gören ya da organ nakli yapılacak hastalarda tedavi öncesi hazırlık
  • Dikiş alınması gereken durumlar
  • Geçici diş ya da dolguların kırılması veya kaybı

Evde Ne Gibi Önlemler Alınabilir ?

Koronavirüs sürecinde diş ağrılarını ve acil durumlarını yaşamamak için ilk yapılması gereken şey ağız ve diş temizliğinize özen göstermektir. Günde iki kez diş fırçalamak ve her gün diş ipi, arayüz fırçası ve ağız gargarası kullanmak gerekir.

Eğer geçici dolgu ya da kaplamalarınız varsa bunların kırılmasına veya yerinden çıkmasına sebep olacak yapışkan, sert gıdalardan uzak durun.

Ağrılı durumlarda öncelikle diş hekiminiz ile iletişime geçin, evde bilimsel olmayan yöntemler ile tedavi olmaya çalışmayın. Eğer hekiminiz müdahaleye ihtiyacınız olduğunu söylerse koronavirüsten korunma önlemlerinizi alarak randevunuza gidin.

One Comment

Leave a Comment

  1. Pingback: Diş Tedavilerinde Covid-19 Önlemleri - GC Clinic - Diş Polikliniği - Nişantaşı

Leave a Reply

Your email address will not be published.