Çocuklarda diş gıcırdatma aslında düşündüğünüzden daha sık karşılaşılan bir durumdur. Diş gıcırdatma (bruksizm) hem yetişkinlerde hem çocuklarda genellikle uyku sırasında farkında olmadan yapılan diş sıkma ve dişleri birbirine sürtme eylemidir. Bazı durumlarda gün içinde de devam edebilen bu durum çoğunlukla stres kaynaklı bir fenomendir. Çocuklarınızda karşılaştığınızda endişe verici hale gelse de bu durumun farklı nedenleri olabilir.
Çocuklarda diş gıcırdatma neden olur ?
- Çocuklarda süt dişlerinin düştüğü ve kalıcı dişlerin sürmeye başladığı dönemlerde (yaklaşık 6-12 yaş dönemi) çok şiddetli olmayan bir diş gıcırdatma ile karşılaşılabilir. Bu son derece normal bir durumdur. Karşılıklı kapanan dişlerin değişmesi, süt dişlerindeki sallanmalar ve aşınmalar, dişlerin sürmesi esnasında diş etlerinde oluşan şişlik ve kaşınmalar çevredeki kasları ve sinir uçlarını uyararak diş gıcırdatmaya yol açabilir. Bu tüm daimi dişlerin sürmesi ile kendiliğinden geçer. Ancak yine de herhangi bir çürük, apse gibi problemin bulunup bulunmadığından emin olmak gerekir. Eğer çocuğunuzun diş ve çene kemiklerinin yapısında bir anomali varsa bu da diş gıcırdatmaya neden olur, mutlaka bir diş hekimi tarafından muayenesinin yapılması gerekir.
- 1-3 yaş arası çocuklarda diş gıcırdatma görüldüğünde sindirim sistemi ve solunum sistemi problemleri akla gelebilir. Eğer diş gıcırdatma yanında yemek haricinde de yutkunma hareketleri gözlemliyorsanız reflüden şüphelenebilirsiniz. Bağırsak parazitleri de diş gıcırdatmaya yol açabilir. Bunların yanında astım, sinüzit, bronşit gibi solunum yolu hastalıkları da diş gıcırdatma problemine sebep olabilir.
- Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da stres kaynaklı diş gıcırdatmaya rastlanır. Okula başlama, kardeş sahibi olma, uyum sağlama problemleri gibi durumlarda diş gıcırdatma tedavisi diş hekimi ve psikolog ile birlikte yürütülmelidir.
Nasıl tedavi edilir ?
Diş gıcırdatmanın tedavisi sebebi ortadan kaldırarak mümkündür. Eğer dişlerdeki ya da çene kemiklerindeki bir sorun gıcırdatmaya yol açıyorsa diş hekiminizin uygulayacağı tedaviler yeterli olur. Solunum yolu problemlerinde çocuk doktoru, kulak-burun-boğaz doktoru ya da alerji-immünoloji doktorunun muayenesi gerekliyken sindirim sistemi sorunlarında gastroenterolog randevusu gerekir. Stres kaynaklı durumlarda psikolog ya da psikiyatrist desteği önemlidir. Tüm etkenler ortadan kaldırılmasına rağmen geçmeyen bruksizmin tedavisi için ise ağız içi bir aparey ile durum hafifletilebilir.