İlk Diş Muayenesi

Çocuklarda ilk diş muayenesi daha sonraki hayatları boyunca yapılacak diş tedavilerinin temelini oluşturur. İlk muayenede kötü bir deneyim yaşayan çocuklar ileriki yaşlarında diş tedavilerinden korkma ve kaçma eğiliminde olabilirler. Ebeveynlerin bu konuda bilinçli davranmaları ve doğru zamanda doğru hekim ile ilk muayeneyi gerçekleştirmeleri çok önemlidir.

İlk diş muayenesi ne zaman yapılmalı ?

Çocuklarda ilk süt dişi 6 ay-1 yaş arasında sürer. Bu ilk süt dişi sürdüğünde çocuğunuz bir diş hekimi tarafından muayene edilmelidir. Burada amaç hem çocuğun diş hekimi ve diş kliniği ortamı ile tanışması, hem de çocuğun bakımını sağlayan kişilerin ağız ve diş sağlığını korumak için neler yapması gerektiğini öğrenmesidir. Beslenme saatleri, yiyecekler, diş temizliğinin nasıl yapılması gerektiği konusunda diş hekiminin vereceği bilgiler ile oluşabilecek çürüklerin önüne geçilebilir. Bundan sonraki rutin muayenelerin zamanları planlanır.

Muayene öncesi dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ?

Çocuk ilk kez diş muayenesi olacağı zaman ne ile karşılaşacağını bilmediği için heyecanlı olabilir. Burada ebeveynlere düşen görev çok önemlidir. Çocuğa muayene öncesinde doğru bilgilerin ve mesajların verilmesi gerekir. ‘Canın hiç acımayacak, korkmana gerek yok’ gibi cümleler, ya da randevu sonrasında ödüller vaat etmek çocuğun bilinçaltında zor bir işlem geçireceği fikri doğurur. Kendi geçmiş deneyimlerinizden vereceğiniz örnekler çocuğu yanlış beklentilere sokabileceği için hiç bahsetmemek daha iyi bir fikir olabilir.

En büyük zorluk çocuğa randevu öncesinde ‘eğer diş doktorunda uslu durmazsan dişlerin ağrır, iğne yapılır, çekilir,’ gibi cümleler kurulduğunda yaşanır. Bu durumda çocuk ileride bu tedavilere gerçekten ihtiyaç duyduğunda büyük bir korku ile yüzleşir.

İlk diş muayenesinde neler yapılır ?

İlk diş hekimi ziyaretinde çocuk diş hekimi ile tanışır, eğer çocuk izin verirse ve hekim uygun görürse belki çok ufak bir işlem yapılabilir. İlk muayenede amaç çocuğun korkusunu yenmesi ve diş sağlığının korunması için yapılması gerekenlerin öğrenilmesidir. Bazı durumlarda çocuk dişlerinin bakılmasına izin verene kadar sadece oyun oynanıp diş kliniğini tanıması için izin vermek gerekir. Çocuğunuzu muayeneye eğer tersi söylenmediyse tok getirin. İlk seansta işlem yapılması için ısrarcı olunmamalıdır. Eğer herhangi bir işlem yapılacaksa çocuğa ‘yoruldun mu, acıyor mu?’ gibi sorular sormak motivasyonunu düşürecektir.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.