Kemik Tozu Nedir ?

Kemik tozu çene kemiklerinin erimesi durumunda kullanılır. Çene kemikleri erken diş kayıpları, uzun süre dişsiz kalınması, periodontal hastalıklar gibi sebeplerle eriyebilir. Kemik erimesi durumunda kaybedilen kemiğin yerine konması için kullanılan biyomateryallere kemik tozu (kemik grefti) adı verilir.

Kemik tozu ne zaman kullanılır ?

Kemik grefti implant ya da protez için yeterli kemik bulunmayan durumlarda, diş çekimi ile aynı seans implant yapılması isteniyorsa (immediat implant), sinüs tabanı yükseltme işleminde, kemiğe yapışık durumdaki dişlerin çekiminden sonra, çene kisti operasyonları sonrasında kullanılabilir.

Çenelerde kemik erimesinin en yaygın sebepleri uzun süreli dişsizlikler ve periodontal hastalıklardır. Diş kaybı sonrası kemik çiğneme kuvvetine maruz kalmaz, kullanılmayan bölgede atrofi gelişir ve kemik erimesi görülür. Periodontal hastalıklarda kemik kaybının şekline göre (vertikal ya da horizontal) dişlerin sallanmasını engellemek için kemik tozu kullanılıp kullanılamayacağına karar verilir.

Kemik greftlerine en çok implant operasyonu öncesi hazırlık aşamasında ya da implant koyulurken aynı seansta kemik hacmini arttırmak için ihtiyaç duyulur.

Kemik tozu uygulaması ile sinüs lifting yapılması .

Sinüslere komşu kemik hacminin yetersiz olması sebebiyle implant öncesi sinüs lifting operasyonu ve kemik tozu uygulanmıştır. Mavi çizgi sinüs tabanının işlem öncesi ve sonrasındaki yerini göstermektedir.

Nasıl elde edilir ?

Kemik grefti hastanın kendisinden elde edilebilir, hayvansal kaynaklı olabilir ya da sentetik olarak laboratuarda üretilmiş kemik tozları kullanılabilir.

Hastanın kendi vücudundan elde edilen kemik tozları çene ucundan, alt çenenin ramus denilen azı dişleri arkasında kalan bölümünden elde edilebilir. Eğer ağız içinde kemik alınabilecek yeterli bölge yoksa genel anestezi altında kalça, bacak ya da köprücük kemiklerinden kemik alınabilir. Alınan kemik daha sonra toz haline getirilerek ağız içinde kemik oluşturulmak istenen bölgeye uygulanır.

Hayvansal kaynaklı kemik tozları sığır ve domuzdan elde edilebilir. Ülkemizde çoğunlukla sığır kaynaklı kemik tozu bulunmaktadır. Bu kemik greftleri elde edilirken sterilize edilmektedirler.

İşlem sonrası iyileşme ne kadar sürer ?

Kemik greftlemesi uygulanan bölgede yeni kemik oluşması 3-6 ay arası bir zamanda meydana gelir. Açık sinüs lift gibi işlemlerden sonra kemikleşmenin tam olarak yeterli hale gelmesi 6 ayı bulabilir. Kapalı sinüs liftte ise kemik grefti uygulaması ile aynı seansta implant uygulanabilir. İmmediat (diş çekimi ile aynı seansta) implant uygulamalarında da kemik tozu ile implant yerleştirilmesi birlikte yapılır.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.