Sinüs Lifting Operasyonu

Sinüs lifting üst çene arka bölgede kemik oluşturmak için kullanılan bir yöntemdir.

Sinüsler kafatası ağırlığını azaltan ve seslerin düzgün çıkmasını sağlayan anatomik boşluklardır. Üst çene azı dişlerinin köklerinin üstünde çift taraflı yer alan sinüslere ‘maksiller sinüs’ adı verilir. Sinüslerin içerisi ‘membran’ adı verilen bir zar ile döşelidir.

maksiller sinüslere sinüs lifting uygulanır.

Pembe ile işaretlenmiş boşluk maksiller sinüstür. Sinüs lifting sinüsün tabanını yükselterek kemik hacmini arttırır.

Sinüsler anatomik olarak diş köklerinin arasına doğru sarkık olabilir, hatta kimi zaman diş kökleri sinüsün içerisinde yer alır. Sinüsler diş köklerine yakın olmasalar da sinüse komşu dişlerin kaybında aşağıya doğru sarkma gösterirler. Bu durumda çene kemiği erir, normalde dişlerin bulunduğu kemik yerine sinüs boşluğu gelir.

Sinüslerin sarkması sonucu kemik hacminin azalması çeşitli problemlere yol açar. Eksik dişlerin yerine implant koyulması için yeterli kemik dokusu kalmaz. İmplantın boyu ve genişliği için gereken kemik miktarını tekrar oluşturmak için sinüs lifting ya da sinüs kaldırma operasyonu gerekir.

 

Sinüs lifting nasıl yapılır ?

Sinüs kaldırma operasyonunda amaç sinüs membranı ile kalan sağlam kemik arasına kemik tozu (kemik grefti) koyarak sinüsü yukarı kaldırmaktır. Bu işlem lokal anestezi altında ve diş koltuğunda yapılabilir.

Sinüs kaldırma işlemi iki yöntemle gerçekleştirilebilir.

  1. Açık Sinüs Lifting: Sinüs tabanı ile kemiğin en yüksek noktası arasında 4 mm’den daha az bir mesafe varsa uygulanır. Bu yöntemin uygun olduğu vakalarda işlem sonrası yaklaşık 6 ay beklenir. Koyulan kemik tozunun implant koyulacak duruma gelmesinden sonra implant yapılır.
  2. Kapalı Sinüs Lifting: Sinüs tabanı ile kemiğin en yüksek noktası arasında 4 mm veya daha fazla mesafe varsa uygulanır. Kapalı sinüs lifting ile aynı seansta implant da koyulabilir.

Sinüs kaldırma işlemi için ağız içerisine kemikte küçük bir pencere açılır ve bu pencereden kemik tozu yerleştirilir. Sonrasında kemik tozunun üstüne membran adı verilen bir örtü yerleştirilerek dikiş atılır.

Operasyon lokal anestezi uygulandığı için ağrısızdır. Tek taraflı ya da çift taraflı gerçekleştirilebilir.

İşlem sonrası 2 saat bir şey yenmemelidir. Dikişlerin ve operasyon sahasının korunması için 24 saat boyunca diğer tarafla yemek yenmelidir. Eğer çift taraflı işlem uygulandıysa yumuşak gıdalar tercih edilebilir. Sinüslerde basınç oluşturmamak için burun temizliği yapılırken dikkatli olunmalı, hapşırırken ağız kapatılmamalıdır.

 

One Comment

Leave a Comment

  1. Pingback: Kemik Tozu Nedir ? - GC Clinic - Diş Polikliniği - Nişantaşı

Leave a Reply

Your email address will not be published.