Gece Plağı Nedir ?

Gece plağı diş sıkma ve diş gıcırdatmanın dişlere vereceği zararı engellemek amacıyla yapılan yumuşak ya da yarı sert plastikten bir apareydir. Yaklaşık 1 ya da 2 mm kalınlığında şeffaf bir malzemeden yapılır. Çoğunlukla üst çeneye uygulanır. Dişlerin üstüne tam adapte olarak diş sıkma sonucu dişlerde oluşabilecek kırık, çatlak, aşınma gibi durumların önüne geçer. Sadece gece kullanılabileceği gibi gerekli durumlarda gün içerisinde de kullanmak mümkündür.

Plak, splintten farklı bir uygulamadır ve sadece dişlere gelecek zararı engellemek ya da ortodontik tedavi sonrası dişlerin yer değiştirmesini önlemek için kullanılır. Splint uygulaması diş kapanışlarını ve çene ekleminin pozisyonunu düzelten bir apareydir. Gece plağına göre daha kalın ve sert malzemeden üretilir. Takıldıktan sonra diş kapanışlarının doğru şekilde düzenlenmesi için seanslar yapılır. Plak uygulamasında ise herhangi bir düzenleme yapmak ve diş kapanışlarını ayarlamak gerekmez.

Kimler gece plağı kullanmalı ?

Gece diş sıkma problemi (bruksizm) olan ama çene eklemi ve çiğneme kaslarında deformasyon bulunmayan hastalar bu apareyi kullanabilir. Eğer çene ekleminde ağrı, fonksiyon bozukluğu varsa plak bu durumu tedavi etmez. Bu tarz rahatsızlıklarda splint tercih etmek daha uygundur.

Tüm dişlerin kapanışının değiştiği full mouth rehabilitasyonlarda hasta dişlerin yeni kapanış ilişkisine alışana kadar 6 ay-1 yıl kadar plak kullanılır. Bu sayede eski kapanış unutulup yeni kapanışa adapte olana kadar diş sıkma ve gıcırdatmanın yeni kaplamalara-laminalara vereceği hasar engellenmiş olur.

Ortodontik tedavi sonrası dişlerin eski haline dönmesini engellemek için gece plağı kullanılabilir. Ayrıca sporla uğraşan kişilerde olası bir darbenin dişlere zarar vermesini engellemek amacıyla gece plağı yapılır.

Gece plağının bakımı nasıl olmalı ?

Hastaların en çok yaptığı hatalardan biri bu apareyi diş macunu ve fırça kullanarak temizlemek ve kullanmadığı zaman kutusu dışında saklamaktır. Diş macunu içeriğindeki aşındırıcı partiküller plak yüzeyini çizerek bakteri birikimine uygun hale getirir. Bu yüzden temizlik için sabunlu su kullanmak uygundur. Her kullanım sonrası sabun ile yıkanan plak kurulanarak kendi özel kutusunda saklanmalıdır. Bu plaklar şeffaf oldukları için kutusuna koymak yerine peçeteye sarılarak bırakıldığında çoğunlukla çöp zannedilerek atılmaktadır.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.