Estetik Dolgu Uygulamaları

Estetik dolgu doğal diş renginde kompozit dolgu malzemeleri kullanılarak yapılan uygulamalardır. Bu uygulamaya ‘bonding‘ adı da verilmektedir. Gelişen kompozit dolgu malzemeleri sayesinde doğal diş renginde ve son derece sağlam uygulamalar yapmak mümkün hale gelmiştir.

Estetik Dolgu Ne Zaman Yapılır ?

Estetik dolguları artık eskisinden daha fazla vakada kullanmaktayız. Özellikle gülüş tasarımı işlemlerinde son derece tatmin edici sonuçlar elde etmek mümkündür.

  • Dişlerdeki kalıcı renk bozukluklarının maskelenmesi,
  • Çürüklerin ve kırıkların tamiri,
  • Dişlerdeki şekil bozukluklarının giderilmesi,
  • Porselen lamina uygulaması için yeterli sağlam mine dokusu bulunamaması durumunda gülüş tasarımı ve,
  • Dişlerdeki aralıkların (diastemaların) kapatılması için estetik dolgular tercih edilir.

Estetik Dolgu Neden Tercih Edilir ?

Estetik dolgular dişe kimyasal olarak bağlanır. Bu yüzden dişlerde minimal bir aşındırma ile, hatta bazı durumlarda dişlerde hiçbir aşındırma yapmadan (prep-less) uygulanabilir. Geliştirilen materyaller ile doğal dişin renk ve ışık geçirgenliği neredeyse birebir taklit edilebilir.

Estetik dolgular çok hızlı uygulamalardır, çoğunlukla tek seansta tamamlanır. Bu sebeple zaman kısıtı olan hastalarda çok iyi bir alternatiftir. Ayrıca porselen kaplamalar ve laminalara oranla daha az maliyetli bir uygulamadır.

Arka bölgedeki azı dişlerinde eski amalgam dolgular estetik açıdan rahatsızlık verebilir. Bu dolgular estetik kompozit dolgular ile değiştirilebilir.

Estetik Dolguların Ne Zaman Yenilenmesi Gerekir ?

Yapılan her restorasyon gibi estetik dolgulara da iyi bakılmazsa zaman içinde eskiyecektir ve değişmesi gerekecektir. Dolguların ömrünü etkileyen faktörler arasında kişinin ağız bakımı, diş sıkma, rutin kontrolleri ihmal etmeme, kullanılan malzeme ve teknik sayılabilir. Altı ayda bir yapılacak kontrollerde dolguların bakımı yapılıp cilaları yenilenirse dolgular çok daha uzun ömürlü olur. İyi ağız hijyenine sahip ve kontrollerini aksatmayan bir kişinin dolgularının yıllarca yenilenmesi gerekmeyebilir.

Kompozit mi Porselen Kaplama mı Tercih Etmeliyim ?

Porselen kaplamalar diş yapısının çok zayıfladığı durumlarda kaçınılmazdır. Burada karar verirken diş hekiminin yönlendirmesi çok önemlidir, özellikle azı dişleri çok fazla çiğneme kuvvetine maruz kaldıkları için büyük dolgular yerine kaplama tercih edilebilir.

Ancak ön bölgedeki sadece estetik amaçlı yapılan tedavilerde ana amacımız dişin sağlam yapısını mümkün olduğunca korumaktır. Estetik dolgu uygulamaları diş dokusunda porselen kaplamalardan çok daha az hazırlık gerektirdiği için ön bölgede tercih edilebilir. Eğer dişlerde estetik dolgular ile kapatılamayacak kadar ciddi renklenmeler yoksa, büyük çürükler veya kırılmalar bulunmuyorsa estetik dolgular ile son derece başarılı uygulamalar yapılabilir.

 

 

 

 

 

 

One Comment

Leave a Comment

  1. Pingback: Diastema Tedavisi - GC Clinic - Diş Polikliniği - Nişantaşı

Leave a Reply

Your email address will not be published.