Diastema Tedavisi

Diastema dişler arasında bulunan boşluklara verilen isimdir. Sebebi genetik olarak dişlerin çene kemiklerine göre küçük olması veya diş çekimi sonrası oluşan boşluğa çekim bölgesinin önündeki ve arkasındaki dişlerin kayması olabilir.

Dişlerin ayrık olması direkt olarak sağlık problemine yol açmasa da dolaylı olarak sorunlara yol açabilir. Diastamaya sürekli olarak dil ve yanakların girmesi yumuşak dokuda tahrişe sebep olur. Çiğneme fonksiyonunu engelleyecek şekilde dişlerin kapanışının bozulduğu durumlarda çene eklemi ve sindirim sisteminde sıkıntılar meydana gelir. Araya sürekli gıda sıkışması diş eti hastalıklarına ve çürüklere sebep olur. Ayrıca estetik olarak da kişiyi rahatsız eden bir durum söz konusu olabilir.

Diastema nasıl tedavi edilir ?

Diastema tedavisi aralığın oluşma sebebine ve büyüklüğüne göre farklı şekillerde uygulanabilir.

  1. Kompozit Bonding: Diş ile aynı renkte kompozit dolguların dişlerin birbirine bakan yüzeylerine uygulanması ile diastemanın kapatılması işlemidir. Diş yüzeylerinden bir aşındırma yapılmaz. Diş sayısına göre tek seansta yapılabilir, sonrasında kontrol için bir seans gerekir.
  2. Porselen Lamina: Diş yüzeylerinden bazen 0.3-0.7 mm aşındırma ile, bazen de hiç aşındırma yapılmadan ölçü alınır ve laboratuara gönderilir. Porselen laminalar sonrasında dişlere yapıştırılır. Kontrol randevuları ile beraber en az 2-3 seans sürer.
  3. Porselen Kron: Dişlerde önceden bulunan büyük dolgular ya da kırıkların varlığında bonding ve lamina uygulamaları başarılı olmayabilir. Bu durumlarda dişlerin küçültülerek kaplanması daha uygundur. Diş eksikliği durumunda eksik dişi taklit eden köprüler de yapılabilir.
  4. Ortodonti: Diş aralıkları dişlerin ortodontik tedavi ile hareket ettirilmesiyle kapatılabilir. Bu yöntem bazı vakalarda tek başına yeterli olabilir. Bazı vakalarda ise sonrasında kompozit bonding, porselen lamina ya da kronlar ile tedavi tamamlanır. Ortodontik tedavi uygun vakalarda şeffaf plaklar ile yapılabilir.
  5. Ortodonti + İmplant : Dişler arasındaki boşluğun kompozit bonding, lamina ya da kronlar ile kapatılmak için geniş, implantın sığabilmesi için dar olduğu durumlarda tercih edilir. Öncelikle ortodontik tedavi ile implant boşluğu açılır. Ortodonti tamamlandıktan sonra implant yapılır.

Bu tedavi yöntemleri kimi zaman diş eti operasyonları ve kron boyu uzatma ile birlikte yürütülmelidir. Sizin için en uygun yöntemi bulmak için diş hekiminiz ile görüşmeniz gerekir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.