Dişeti Rengi Nasıl Açılır ?

Ağız içi yumuşak dokular ve dişeti rengi ile ilgili problemler gülümseme estetiğini olumsuz etkiler. Dişetlerindeki istenmeyen renk değişimine gingival melanin pigmentasyonu (GMP) denir. Melanin pigmenti cilt, göz ve saça rengini verir. Dişeti rengi de ağız içi epitelde biriken melanin miktarına bağlıdır.

Gingival Melanin Pigmentasyonu neden olur ?

Dişetlerinde melanin pigmentasyonuna içsel ve dışsal faktörler sebep olabilir.

İçsel faktörler arasında endokrin bozuklukları, çeşitli sendromlar (Peutz-Jeghers sendromu, Albright’s sendromu), malign melanom, bazı ilaçlar (sıtma tedavisi ilaçları), ağır metaller, hemakromatozis, kronik akciğer hastalıkları ve ırksal pigmentasyon sayılabilir. Çoğunlukla açık tenli kişilerde dişeti rengi değişikliklerine daha çok rastlanır.

Dışsal faktörler arasında ise dişetlerine uygulanan travma, diş hekimliğinde kullanılan bazı materyallerin komşu dişetlerini boyaması, dişeti iltihaplanmaları ve sigara sayılabilir. Sigaranın içeriğindeki nikotin ve benzopiren gibi polisiklik aminlerin melanin oluşumunu uyardığı ve dişeti renginde koyulaşmalara sebep olduğu gösterilmiştir.

Gingival melanin pigmentasyonu kadınlarda ve gençlerde daha fazla karşılaşılan bir durumdur.

Melanin birikimine bağlı dişeti rengi bozuklukları çoğunlukla ön dişler bölgesinde gözlenir. Bu sebeple de gülüş tasarımını yaparken dişetlerinin de tasarıma dahil edilmesi çok önemlidir.

Dişeti Rengi Nasıl Düzeltilir ?

GMP’nin tedavisinde kullanılabilecek çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Bisturi tekniği
  2. Kriyo-cerrahi
  3. Elektrocerrahi
  4. Laser
  5. Kimyasal bileşiklerin kullanımı
  6. Farklı bölgeden alınan dişeti greftinin renklenme olan bölgeye uygulanması

Greft yöntemi hariç bu tedavilerin hepsinde amaç melanin pigmentinin depolandığı alt katmanlara inerek bu bölgelerin temizlenmesi ve yeni katmanlar oluşmasını sağlamaktır. Greftlemede ise amaç rengi koyulaşan bölgenin maskelenmesidir.

Kliniğimizde bu tip sorunların tedavisinde öncelikle sebeplerin ortadan kaldırılmasına odaklanılır. Eğer dişeti iltihaplanmasına bağlı bir renklenme söz konusu ise uyumsuz dolgu ve köprülerin yenilenmesi, ağız bakım alışkanlıklarının düzenlenmesi gerekir.

Problemin kaynağı dişetlerinde biriken melanin ise dişeti peelingi ile üst katmanların soyulması ve diyetinin sağlıklı pembe rengine getirilmesi hedeflenir. Bu peeling renklenmenin miktarına ve yerine bağlı olarak laser ya da elektrocerrahi ile de yapılabilir.

İyileşme süreci yaklaşık 7-10 gündür. Bu süreçte dişetlerini tahriş edecek yemeklerden ve hareketlerden kaçınmak gerekir.

Renklenmenin kaynağına göre renklenme uzun süreçte tekrar edebilir ya da kalıcı şekilde çözülebilir. Eğer renklenmenin sebebi sigara ise kullanılan sigara miktarı bu problemin tekrar etmesinde çok önemli bir tetikleyici faktördür.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.