İmplant Nedir?

İmplant nedir ?

Dental implantlar diş eksikliklerini tedavi etmek amacıyla çene kemiğine yerleştirilen, diş kökünü taklit eden titanyum materyallerdir. İmplantın titanyum olması sayesinde dokuda herhangi bir alerjik reaksiyon gerçekleşmeden tam uyumlu bağlantı sağlanabilmektedir. Dental implantlar sayesinde sağlam dişlere dokunulmadan diş eksiklikleri giderilebilir. American Academy of Implant Dentistry Amerika Birleşik Devletleri’nde 3 milyon kişinin dental implanta sahip olduğunu ve her yıl 500,000 kişinin daha implant yaptırdığını bildirmiştir. İmplant tedavisi sayesinde doğal kemik miktarı korunur ve kemik yapımı uyarılır, bu sayede çene kemiklerinin doğal yapısı ve hacmi korunmuş olur.

Kimlere uygulanabilir ?

18 yaşını doldurmuş, implant yerleştirilecek bölgede yeterli genişlik ve yükseklikte kemiğe sahip sağlıklı bireylerde uygulanabilir. Kemik miktarı yetersiz olan kişilerde kişiye uygun kemik greftleri ile kemik oluşturmak da mümkündür.

Kontrol altında olmayan önemli bir sistemik hastalığı olan (kalp, tansiyon, diyabet gibi), yakın dönemde radyoterapi veya kemoterapi gören kişilerde ise yapılması uygun değildir.

Nasıl yapılır ?

İmplant tedavisi cerrahi bir işlemdir, genellikle lokal anestezi altında yapılır. Yapılacak implant sayısına göre işlem süresi 30 dk ile bir kaç saat arasında değişebilir. Operasyon sonrasında hasta klinikten yürüyerek çıkabilir, ertesi gün normal hayatına dönebilir. Bu tedavi ağrısız, kısa sürede uygulanan, konforlu bir işlemdir, ancak operasyon sonrasında kemik yapısına bağlı olarak bir miktar şişlik ve morluk olabilmektedir. İşlem sonrası hekimin önerileri dikkate alındığı takdirde bu durum minimum seviyeye indirilir. İşlemden bir hafta sonra dikişler alınır ve ilk kontroller yapılır. İmplantın kemiğe kaynama süresi yaklaşık üç aydır. Üç ay sonra protezlerin yapımına başlanır. Uygun kemik yapısına sahip hastalarda üç ay beklemeden operasyonun yapıldığı gün geçici sabit protezler de takılabilmektedir.

İmplant işlemi sonrası nelere dikkat edilmelidir ?

İmplantlar da doğal dişler gibi iyi bir temizlik ve bakıma ihtiyaç duyar. Düzenli fırçalama, ara yüz temizliği ve ağız gargarası kullanımı ile iyi bir ağız hijyeni sağlanmalıdır. Diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır.

İmplantın ömrü ne kadardır ?

Kaliteli ve iyi yapılmış bir implant, iyi bir ağız hijyeni, doğru yapılmış protez ve aksatılmayan rutin diş hekimi kontrolleri sayesinde çok uzun yıllar ağızda görev yapabilmektedir.

2 Comments

Leave a Comment

  1. Pingback: All On Four Uygulaması - GC Clinic - Diş Polikliniği - Nişantaşı

  2. Pingback: Sinüs Lifting Operasyonu - GC Clinic - Diş Polikliniği - Nişantaşı

Leave a Reply

Your email address will not be published.