Fissür Örtücü

Fissür örtücü dişlerin fissür adı verilen anatomik girintilerinin çürümesini önlemek amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Diş aşısı olarak da adlandırılır. Fissürler girintili bölgeler oldukları için gıda ve bakteri birikimine çok elverişlidir. Dişlerde çürüme çoğu zaman fissürlerden başlar.

Fissür örtücü denilen uygulama ile diş yüzeylerindeki çürümeye elverişli bu girintili bölgeler örtülerek koruma altına alınır. Hem bakteri ve gıda artıklarının diş yüzeyi ile teması engellenir hem de çok daha kolay temizlenebilecek düz yüzeyler elde edilir. Çocuklarda diş fırçalama becerisi gelişene kadar dişlerin çürümesinin önüne geçilir.

Fissür örtücü işleminin ağrısız ve hızlı olması ilk kez diş hekimi muayenesine gelen çocuklarla güzel bir iletişim kurulmasına olanak sağlar. İlk muayenede mümkünse işlem yapılmaması ya da flor uygulaması, fissür örtücü gibi basit ve ağrısız işlemlerin tercih edilmesi çocuklarda diş hekimi korkusu oluşmasının önüne geçer.

Fissür örtücü hangi dişlere uygulanır ?

Ağızda ilk süren kalıcı dişler birinci büyük azılardır. Birinci büyük azılar 6 yaş civarında sürmeye başlar ve ana çiğneyici dişler olarak ömür boyu fonksiyon görürler. Ağızda en uzun süre kalan dişlerdir. Ancak bu dişler hem diş dizisinin en gerisinde bulunurlar hem de yüzeylerindeki fissürler çok girintili çıkıntılıdır. Bu sebeplerle de yeterli temizliğin sağlanması çok güçtür. Çocuklarda diş fırçalama gibi ince işler için yeterli motor kabiliyetlerin gelişmesinde 6 yaş çok erken olduğu için birinci büyük azı dişleri genellikle ağızda ilk çürüyen dişler olurlar.

Bu işlem en çok birinci büyük azı dişlerine uygulanır. Eğer ihtiyaç duyulursa fissür örtücü süt dişlerine, küçük azı dişlerine ve çürüme riski altında olan diğer bölgelere de uygulanabilir.

Nasıl uygulanır ?

Kullanılan malzeme aslında kompozit dolgu malzemesinin modifiye edilmiş daha akışkan bir formudur. Bu sayede en ince detaylara kadar ulaşabilir. İşlem son derece hızlı ve ağrısız bir işlemdir. Temiz ve çürüksüz diş yüzeylerinde hiçbir aşındırma yapılmadan yaklaşık 5 dakikada uygulanabilir. Kullanılan malzemelerin sağlığa hiçbir olumsuz etkisi bulunmamaktadır.

Tekrarlanması gerekir mi ?

İlerleyen dönemde uygulanan örtücünün kırılması veya yerinden çıkması durumunda ihtiyaca göre işlem yenilenebilir ya da tamir edilebilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.